Oliwa & Ogień

Oliwa i Ogień to koncept połączenia dwóch kamienic z wewnętrznym podwórkiem, od którego zaczęliśmy cały projekt. Od pierwszej wizji lokalnej widzieliśmy to na pewno – dawne podwórko z charakterystyczną białą cegłą klinkierową zachowamy w maksymalnym stopniu, poddamy renowacji i to właśnie tutaj ustawimy całą kuchnię. Projekt technologii oparliśmy o układ wyspowy, wokół którego będzie odbywać się cała komunikacja i glutenowa magia i ponad którym, centralnie w byłym podwórku zawiesimy ogromny miedziany okap, będący dominantą całego założenia.

Oliwa i Ogień to koncept tak szczery, że od samego początku postawiliśmy na jego transparentność. Jakość używanych produktów, piękny proces pracy kuchni i wyselekcjonowane włoskie delikatesy, to wszystko co chcieliśmy pokazać naszym projektem. Transparentność procesu jest spójna z projektem reszty wnętrz, które w każdej osi spoglądają na kuchnię.

Od wejścia wita nas ogromny regał, który stanowi zaplecze i magazyn baru. To tutaj składowane są niezliczone ilości Aperola, Limoncello, kegów z prosecco oraz szafy chłodnicze na wina, cytryny i pomarańcze. Całość ciągle pod ręką i czujnym okiem barmana, bez konieczności biegania na zaplecze. Magazynowania jest tyle, że do regału zaprojektowano specjalną, jeżdżącą drabinę, której można sięgnąć wyższych półek, na których ustawiono również zapasy świeżych ziół i naczyń, które inwestorzy kolekcjonowali z ciągłych podróży do włoskich miasteczek i konceptów.